Honderden mensen bij Vietnamees Nieuwjaar in Almere Buiten

By Linda Emad Basalyouss  4 februari 2025

Afgelopen zondag vond de feestelijke nieuwjaarsviering plaats in de Van Hanh Pagode in Almere Buiten, waar de Vietnamese gemeenschap samenkwam om het nieuwe maanjaar te verwelkomen. De dag stond in het teken van traditionele rituelen, een gebedsdienst in de tempel en een sfeervolle markt met kraampjes vol eten. Familie en vrienden vierden samen het begin van een nieuw jaar, waarin voorspoed, geluk en verbondenheid centraal staan. ”Het is belangrijk om al je werk en andere zaken in het oude jaar af te ronden, zodat je het nieuwe jaar met een schone lei kunt beginnen,’ vertelt Truong, lid van de Van Hanh Pagode.”

Tết, het Vietnamese Nieuwjaar, is meer dan alleen de overgang naar een nieuw jaar; het is een moment van reflectie, vernieuwing en familiewaarden. Volgens eeuwenoude tradities worden huizen grondig schoongemaakt om het oude achter te laten en het nieuwe met open armen te ontvangen. Voorouderverering speelt een belangrijke rol, en veel mensen bezoeken de tempel om te bidden voor een gelukkig en voorspoedig jaar.

Lunar Nieuwjaar verplaatst naar 2 februari

Dit jaar valt het Vietnamese Nieuwjaar op woensdag 29 januari 2025. Omdat de Nederlandse regering het Lunar Nieuwjaar niet officieel viert en iedereen gewoon moet werken, is de viering verplaatst naar het weekend. Zo krijgt iedereen de gelegenheid om mee te doen,’ zegt Truong.

Het Vietnamese Nieuwjaar, ook wel Lunar Nieuwjaar genoemd, is gebaseerd op de maankalender. Het is een periode van ongeveer twee weken waarin mensen ruzies vermijden en het nieuwe jaar met optimisme tegemoet treden. ”Tết is echter ook een gelegenheid voor familieleden om elkaar te bezoeken, samen te komen en te genieten van momenten vol liefde en herinneringen. Ze wensen elkaar gezondheid, geluk en dat alles in het nieuwe jaar soepel zal verlopen.”

 

 

Mensen bidden naar Quan Am

 

Het is niet alleen de overgang van het oude naar het nieuwe jaar, maar ook een moment voor families om samen te komen en hun onderlinge banden te versterken.

Het een goede daad om respect te tonen aan Boeddha en hun voorouders

Tijdens het Vietnamese nieuwjaarsfeest vinden minimaal drie ceremonies plaats. De eindejaarsceremonie eert en bedankt het goddelijke en de voorouders voor hun bescherming en voorspoed, terwijl de familie samenkomt om het oude jaar af te sluiten. Op de eerste dag van het nieuwe jaar branden kinderen en kleinkinderen wierook als teken van respect en bidden zij voor een gezond en gelukkig jaar. De afsluitende ceremonie op de derde dag van Tết markeert het uitzwaaien van de voorouders, waarmee de festiviteiten worden afgerond.

Dienst in de tempel

Monnik aan het buigen

 

”Wanneer kinderen hun grootouders een goede gezondheid, geluk en een lang leven toewensen, ontvangen ze geluksgeld in rode enveloppen. Dit symboliseert de wens dat de kinderen die het ontvangen steeds meer geluk en succes zullen bereiken,’ vertelt Truong.

 

https://www.1almere.nl/nieuws/Almere/honderden-mensen-bij-vietnamees-nieuwjaar-in-almere-buiten/04/02/2025/inclusie-initiatieven-almere/

 

 
Activiteitenoverzicht van Van Hanh Pagode in 2025

 

Vietnamees  nieuwjaar (Tết feest):     zondag 2 februari 2025

Geboortedag van Boeddha:                zondag 11 mei 2025

Vu Lan ceremonie:                             zondag 7 september 2025

 

 

 

Wie wij zijn

Na de Vietnam-oorlog vluchtten circa 2 miljoen Vietnamezen op gammele bootjes voor het communistische bewind. Ongeveer 10.000 van hen kregen de gelegenheid om in Nederland een nieuw bestaan in vrijheid op te bouwen.

De bootvluchtelingen vormen nu het overgrote deel van de Vietnamese gemeenschap in Nederland. Nadien werd de gemeenschap nog uitgebreid met Vietnamese gastarbeiders uit Oost-Europa die na de val van de Berlijnse muur het vrije Westen wisten te bereiken. Een ander deel is naar Nederland gekomen in het kader van gezinshereniging.  ... 

 

Vertrouwenspersoon

De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) heeft per 1 januari 2017 een externe vertrouwenspersoon aangesteld. Sinds 1 januari 2019 is  Thijs Huijs de  vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen. Hij is gecertificeerd vertrouwenspersoon en is beschikbaar voor iedereen die verbonden is aan een van de sangha’s die zijn aangesloten bij de BUN. Thijs werkt ook als coach, analytisch therapeut en is interne vertrouwenspersoon voor grote organisaties in Nederland. Ook heeft hij jaren gewerkt als externe vertrouwenspersoon voor het NOC&NSF. (http://www.huijs-consult.nl/).

Thijs is rechtstreeks te bereiken via e-mail of telefoon: info@huijsconsult.nl, 06-30745236.
Het kantooradres is Sint Ursulahof 59 in Kessel. In onderling overleg kan een gesprek ook op een andere locatie plaatsvinden.

Contact

Geachte religieuze leiders,

Geachte vertegenwoordigers van verenigingen en stichtingen,

Beste landgenoten,

 Namens de stichting Vietnamese Boeddhistische Samenwerking in Nederland wil ik een paar woorden tot u richten.

In de lente van 1975 verergerde de oorlog op alle fronten. Dood en verderf verspreidden zich en talloze onschuldige slachtoffers vielen. Op 30 april 1975 stopten de geweerschoten in ons vaderland, maar de oorlog tussen de verschillende ideologieën was niet werkelijk voorbij. Oud-militairen en burgers in Zuid-Vietnam kregen te maken met wraakacties door de overwinnaars.

Sindsdien herdenken wij zwarte april als het moment dat het Zuiden van Vietnam volledig in handen viel van de communisten. Daarmee kwam een eind aan een democratische samenleving en voltrok het leed over heel Vietnam.

In al die jaren onder het onmenselijke bewind van de Vietnamese communisten hebben talloze mensen het leven gelaten in de gevangenkampen. Vele anderen zetten hun leven op het spel en gingen op zoek naar vrijheid. Wie weet hoeveel mensen daarbij de vrije wereld nooit hebben bereikt?

Wij hebben als Vietnamese Boeddhistische vluchtelingen geen politieke ambities, maar wij hebben wel het recht om ons standpunt kenbaar te maken. Wij zijn tegen het beleid van de Vietnamese communisten dat ons vaderland heeft verscheurd.

In de Boeddhistische Sutra staat: “De Boeddhistische leer staat niet los van het wereldse.” De keizer Tran Nhan Tong die een Boeddhistische monnik was geworden, deed afstand van zijn monnikengewaad en trok ten strijde toen het land door vijandige troepen werd bezet. Toen hij het land bevrijd had, keerde hij terug naar de berg Yen Tu, waar hij zijn leven als monnik hervatte. Wij moeten een voorbeeld nemen aan deze monnik.

Vandaag, 43 jaar nadat ons land in handen viel van de communisten, komen wij hier als Vietnamese vluchtelingen in Nederland samen om de dertigste april te herdenken als een nationale rouwdag voor het Vietnamese volk. Laten we samen bidden voor onze helden die zijn gestorven omwille van onze vrijheid, evenals onze landgenoten die zijn omgekomen in de oorlog of tijdens de vlucht naar vrijheid. Moge alle zielen in een vredige wereld terechtkomen.

Laten we bidden dat dat ons volk spoedig wordt bevrijd van het communistische bewind, zodat ons volk kan leven in vrijheid en een maatschappij kan opbouwen waarin mensenrechten worden gerespecteerd, net als zoveel andere volkeren op de wereld.

 *** 

De betekenis van Boeddhabeelden van Vạn Hạnh pagode

In alle culturen worden beelden gemaakt ter verering van of als nagedachtenis aan mensen met een bijzondere verdienste. In Oost-Azië speelt dankbaarheid een belangrijke rol, in het bijzonder dankbaarheid jegens voorouders en leermeesters. Boeddhisten zien de Boeddha als hun levensleraar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in alle pagodes en in de meeste huizen wel een altaar te vinden is met één of meer Boeddhabeelden. 

Naast de door cultuur ingegeven dankbaarheid is er nog een diepere, Boeddhistische, reden om Boeddhabeelden te vereren. Elke Boeddha staat symbool voor een aantal goede eigenschappen die elke Boeddhist nastreeft. Door studie, beoefening en meditatie probeert elke Boeddhist zijn eigen Boeddha-natuur te ontwikkelen om zelf een Boeddha te worden. Een Boeddhabeeld wordt altijd zo gemaakt dat deze eigenschappen goed tot uiting komen. Wanneer een Boeddhist naar het beeld kijkt, wordt hij herinnerd aan zijn doel.

Het middelste beeld op dit altaar is de Sakyamuni Boeddha, die 25 eeuwen geleden als prins Siddharta in India werd geboren, afstand nam van alle macht en rijkdom en uiteindelijk de weg naar de verlichting ontdekte. Sakyamuni Boeddha, in het Vietnamees Thich Ca Mau Ni Phat, is de grondlegger van de Boeddhistische leer voor onze wereld en staat symbool voor Inzicht.

Links staat het beeld van Ksitigarbha, in het Vietnamees Dia Tang Vuong Bo Tat. Dia Tang is een Bodhisattva. Een Bodhisattva is iemand die zijn eigen Boeddhaschap uitstelt met het doel om zich ten dienste te stellen van alle levende wezens. Door zich bewust te onderwerpen aan wedergeboorte mengen Bodhisattva’s zich in alle mogelijke milieus om alle levende wezens waar dan ook te kunnen helpen. Dia Tang heeft de wens uitgesproken dat hij de laatste zal zijn die de hel verlaat. Dia Tang staat symbool voor Moed.

Rechts staat het beeld van Guan Yin, in het Vietnamees Quan The Am Bo Tat. Quan The Am Bo Tat is ook een Bodhisattva en staat symbool voor Mededogen. In het Boeddhisme is mededogen een onbegrensde liefde. Mededogen is onvoorwaardelijk, net als de liefde van een moeder voor haar kind. Mededogen reikt echter nog verder, omdat het zich niet beperkt tot de eigen kinderen. Een Boeddhist streeft naar een gevoel van mededogen jegens alle levende wezens. Boeddhisten in nood bidden vaak tot Quan The Am Bo Tat. Door haar liefdevolle uitstraling brengt ze verzachting in alle leed.

De drie Boeddhabeelden op dit altaar staan symbool voor Inzicht, Moed en Mededogen. Moed is nodig om tot daden te komen. Inzicht zorgt ervoor dat men de juiste dingen doet. Door mededogen te ontwikkelen, is een Boeddhist ervan verzekerd dat hij handelt in het belang van alle levende wezens. Elke daad waarbij één van deze drie aspecten ontbreekt, kan schadelijk zijn.

Boeddhisten brengen wierook en fruit als offer naar het altaar. Dat doen ze uit dankbaarheid, maar ook om hun vrijgevigheid te beoefenen. Vrijgevigheid is een belangrijke Boeddhistische deugd, omdat daarmee hebzucht en gehechtheid worden verdrongen.

Mensen maken buigingen en knielingen voor het altaar. Dat doen ze uit respect voor de Boeddha’s en Bodhisattva’s, maar ook om hun eigen ego en trots te verdringen. Een Boeddhist leert om in het belang van alle levende wezens te handelen en daarbij is geen plaats voor egocentrisch denken.

In deze zaal met deze Boeddhabeelden komen mensen zichzelf verbeteren. Daardoor zal de wereld elke dag iets mooier worden. Een vredige geest leidt tot immers een vredige wereld.

********

 

Een Pagode in een nieuw land

 

In het begin van de jaren tachtig werden ongeveer 10.000 Vietnamese bootvluchtelingen door Nederland opgevangen. Onder hen bevonden zich veel boeddhisten (ca. 60%).

Voor hen bestond er echter geen faciliteit voor religieuze en geestelijke opvang, in tegenstelling tot de Vietnamese christenen. Al gauw ontstond er onder de Vietnamese boeddhisten de behoefte om naar een pagode te gaan.

Gelukkig kregen de Vietnamese boeddhisten steun en advies van de eerwaarde monniken van de pagoden Khánh Anh in Frankrijk en Viên Giác in Duitsland.

 

Op 3 april 1985 is de Stichting Vietnamese Boeddhistische Samenwerking in Nederland officieel opgericht.

In 1986 werd de eerste tempel voor Vietnamese boeddhisten in Nederland opgericht, de tempel Niệm Phật, in een woonhuis in Hoorn, Noord Holland.

In 1993 kocht de Stichting Vietnamese Boeddhistische Samenwerking  in Nederland een boerderij in Nederhorst-den-Berg en vormde die om tot een pagode, de Vạn Hạnh Pagode.

De pagode is niet alleen de plaats van samenkomst voor religieuze plechtigheden, het is tevens de plaats waar wij altijd naar toe kunnen omdat het ons THUIS is.

 

Gezien het groeiende aantal bezoekers over de jaren, vertoonde de Pagode in Nederhorst-den-Berg gebreken in ruimte en parkeerplaatsen. Wij waren genoodzaakt een nieuwe plek te vinden om een nieuwe pagode te bouwen.

Gelukkig hebben we een plek in de gemeente Almere gevonden waar, na goedkeuring van de gemeente, de bouw van een nieuwe pagode is gerealiseerd.

 

Op 12 december 2012, om 12.12 uur in de middag, is de eerste steen voor de bouw van de nieuwe Van Hanh Pagode in Almere symbolisch gelegd.

Na een twee jaar durende bouw, en dankzij donaties van de Vietnamese boeddhisten en Nederlandse vrienden, is de nieuwe Van Hanh Pagode in 2015 voltooid.

 

De Vạn Hạnh Pagode blijft in de toekomst verschillende activiteiten organiseren. Het zal blijven bijdragen aan een vreedzame Nederlandse maatschappij waarin de Vietnamese boeddhisten hun steentje zullen bijdragen.